#
#
#
#
#
#
#
#

Analistul agentiei de rating Standard&Poor's, Marko Mrsnik, sustine ca planurile fiscale restrictive ale Romaniei ar putea crea asteptari de crestere economica nerealista, transmite Reuters preluat de NewsIn. "Problema este, in primul rand, ca bugetul se bazeaza pe premise macroeconomice care par excesiv de optimiste si, in al doilea rand, care se vor dovedi dificil de implementat", a explicat analistul.
Mrsnik considera ca "puterea coalitiei de guvernare ar putea fi testata pe masura ce planurile fiscale restrictive ar putea sa se confrunte cu presiuni din cauza cererilor populare de cheltuieli crescute, pentru a contrabalansa efectele problemelor economice continue".
Reprezentantul S&P este sceptic in privinta cresterii economice de 2,5% prognozata de autoritatile de la Bucuresti in contextul anului electoral.
Romania va adera la zona euro dupa 2015
Analistul S&P a estimat ca, in 2009, deficitul bugetar va creste pana la 6,2% din PIB, iar inflatia va depasi tinta de 2,5-4,5% si va urca pana la 5,3%. Estimarile sumbre mai releva ca Romania ar putea adopta moneda unica europeana dupa 2015, cu cel putin un an dupa tinta propusa de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Acordul cu FMI testeaza coalitia PSD-PD-L
Mrsnik a explicat ca nu exclude posibilitatea ca PD-L si PSD sa se desparta ca urmare a acordului cu FMI, chiar daca apreciaza ca accesarea unor fonduri de la FMI ar fi o dovada a aplicarii politicilor "corecte" pentru redresarea economica. "Orice intelegere de acest tip are atasate unele cerinte, iar coalitia ar putea fi testata, in conditiile in care guvernul s-ar confrunta cu presiune semnificativa pentru unele cheltuieli bugetare suplimentare, mai ales in zona transferurilor sociale", a precizat analistul.
S&P a scazut ratingul de tara al Romaniei in urma cu patru luni la gradul "BBA", cu perspectiva "negativa". Dintre statele din Uniunea Europeana, doar Letonia mai are un rating sub "investment grade".

0 comentarii

Post a Comment