#
#
#
#
#
#
#
#

Un amplu studiu realizat de compania de recrutare PayLogic pe un esantion de 14.000 de angajati din 98 de companii din domeniile auto, medical, financiar, retail si servicii releva ca "fondul total de salarii a ramas neschimbat de la inceperea crizei". CEO PayLogic, Cristian Udrescu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca firmele private sunt interesate de profesionalism. "Maturizarea fortei de munca s-a produs. Pana acum, companiile angajau doar ca sa angajeze, fara sa tina cont de profesionalism. Acum si-au revizuit ratele de eficienta anuala", a explicat Udrescu.
Potrivit studiului, in perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2009 s-a inregistrat o crestere cu 3,4% a numarului de angajati din mediul privat, in scadere cu 17,6% fata de intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008. Din iunie 2008 pana in ianuarie 2009, in perioada considerata ca fiind de criza, numarul de salariati s-a redus cu 3,5%.
Fondul se salarii s-a majorat cu 22,9% in 2008 fata de cresterea de 53%, cat a fost in 2007. In perioada de criza, angajatorii din mediul privat au redus cu numai 0,31% fondul de salarii si au scazut cu 9,3% salariu mediu brut per angajat.
Raportul mai arata ca primele acordate anul trecut au fost cu 31,5% mai mici, numai in intervalul iunie 2008 ianuarie 2009 scaderea fiind de 24,7%.
In 2008, numarul orelor suplimentare a scazut cu 80%, spre deosebire de anul 2007, cand se inregistra o crestere cu 42%.
In IT, fluctuatia de personal a fost de 60%
Paylogic a estimat ca cel mai stabil sistem privat este cel medical, care este deja matur si unde "nu s-a intamplat mare lucru", spre deosebire de institutiile financiar bancare, unde restructurarile inca nu au inceput.
Seful companiei de recrutare a adaugat ca cea mai mare fluctuatie de personal a fost in industria IT, unde 60% dintre angajati au decis sa migreze.
In cazul industriei auto, Udrescu estimeaza ca "s-a ajuns la un nivel de la care numarul angajatilor nu mai poate scadea", spre deosebire de constructii, unde "problema e mai complicata" si e "un domeniu de urmarit".
Intrebat cum comenteaza disponibilizarile celor 420 de angajati ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Paylogic a declarat ca nu a studiat sistemul bugetar, insa personal considera ca este un lucru normal sa se faca restructurari. De asemenea, Udrescu a precizat ca nu cunoaste situatia de la Petrom, unde angajatii dau in judecata compania, insa estimeaza ca numarul actiunilor in instanta pe proceduri de salarizare va creste.
Doar 5% din companii isi externalizeaza serviciile
CEO-ul Paylogic a declarat ca, in Romania, doar 5% din firmele private apeleaza la solutiile de externalizare, iar lipsa unor experti din afara companiilor care sa estimeze corect si repede determina o crestere nejustificata a costurilor. "Piata din Romania inca nu este obisnuita cu astfel de servicii", a precizat Udrescu. Seful companiei estimeaza o crestere cu 40% a cifrei de afaceri care a ajuns in prezent la 820.000 de euro.
PayLogic este o companie privata specializata in oferirea de servicii profesionale de externalizare a calculului salarial, recrutare si administrare de personal si isi propune ca activitate auxiliara sa elaboreze la fiecare trei luni studii legate de evolutia pietei muncii.

0 comentarii

Post a Comment